• Voor 19:00 besteld, volgende werkdag in huis Op werkdagen, wanneer items op voorraad zijn.

 • Klantenservice Wij helpen je graag!

 • Over 135.000 tevreden klanten sinds onze opening in 2005

Hoeveel calorieën verbrand je met een crosstrainer?

calorie-crosstrainer

De crosstrainer staat bij veel sporters bekend als een fitnessapparaat waarmee je goed kunt afvallen. Aan de ene kant gebruik je veel spieren en spiergroepen waardoor je snel intensief traint en veel calorieën verbrandt, aan de andere kant blijven je gewrichten onbelast doordat ze vast staan op de voetpedalen waardoor de kans op blessures verkleind wordt en je het langer volhoudt.

Direct naar:

1. Calorieverbruik op de crosstrainer (schema)
2. Beste crosstrainers om calorieën te verbranden
3. hoe lang sporten om calorieën te verbranden


Verbrand je met een crosstrainer calorieën?

Natuurlijk is elk lichaam anders en verbruikt iedereen op een andere manier en andere snelheid energie. Maar met een crosstrainer kun je zeker calorieën verbranden en uiteindelijk kun je ook vet verbranden op een crosstrainer. In onderstaande tabel kun je nakijken hoe veel calorieën je verbrandt op een crosstrainer. De twee factoren die daarbij het meest van belang zijn, zijn je lichaamsgewicht in kg en het aantal minuten dat je sport op een crosstrainer.


Calorieverbruik crosstrainer


Gewicht → Duur↓

60 kg

70 kg

80 kg

100 kg

120 kg

150 kg

15 min

115 kcal

134 kcal

153 kcal

191 kcal

229 kcal

287 kcal

30 min

230 kcal

268 kcal

306 kcal

383 kcal

459 kcal

574 kcal

45 min

345 kcal

402 kcal

459 kcal

574 kcal

688 kcal

860 kcal

60 min

459 kcal

536 kcal

612 kcal

766 kcal

918 kcal

1147 kcal

90 min

689 kcal

804 kcal

919 kcal

1148 kcal

1377 kcal

1721 kcal

120 min

918 kcal

1072 kcal

1224 kcal

1532 kcal

1836 kcal

2294 kcal


In bovenstaande tabel hebben we de gemiddelde waarden genomen tijdens een duurtraining. Dit wil zeggen dat je de volledige duur van je training hetzelfde tempo aanhoudt. Deze waarden kunnen afwijken voor jou persoonlijk. Het is tevens belangrijk om te weten dat mannen en vrouwen verschillen in verbruik van calorieën in alle sporten. Mannen zijn biologisch gezien gemiddeld groter gebouwd dan vrouwen, waardoor ze ook meer spiermassa hebben. Vrouwen hebben daarentegen gemiddeld een hoger vetpercentage dan mannen, waardoor ze in verhouding een lager percentage spiermassa hebben. Hier kunnen we helaas niets aan doen, dit is bepaald door moeder natuur. Omdat elk lichaam verschillend is opgebouwd, zijn we in bovenstaande tabel uitgegaan van gemiddelde waardes.


afvallen met een crosstrainer


Verbrand je altijd even veel calorieën op een crosstrainer?

Niet elke type training is hetzelfde. Je hebt verschillende soorten spieren en afhankelijk van welke spieren je gebruikt met de crosstrainer en hoe je ze traint, zul je meer of minder calorieën verbruiken. Een voorbeeld is het verschil tussen marathonlopers en 100 meter sprint lopers. Een persoon die professioneel de 100 meter sprint loopt, verbrandt ongeveer 40Kcal tijdens de race, een marathonloper verbruikt tijdens een race tussen de 2500 en de 3000Kcal. Als je dit terugrekent verbruikt een marathonloper 7.5Kcal per 100 meter. Daarmee verbrandt een marathonloper 5 keer minder calorieën per 100 meter dan de sprinter. Dus maakt het zeker ook uit wat voor training je doet en welke soort spieren je zelf hebt.

Met de crosstrainer heb je dit verschil ook: doe je een interval training waarbij je korte periodes van intensief trainen afwisselt met periodes van herstel (HIIT), dan verbrand je meer calorieën met een crosstrainer dan wanneer je eenzelfde tijd op een rustig tempo op de crosstrainer sport.


Met welke crosstrainer verbrand je de meeste calorieën?

Als je de juiste training uitvoert, dan maakt het niet uit welke crosstrainer je gebruikt. Er zijn echter wel diverse crosstrainers die je kunnen ondersteunen bij het behalen van je doelen. Zo is er een verschil tussen crosstrainers met het vliegwiel aan de voorkant en crosstrainers met het vliegwiel aan de achterkant. Wanneer je sport op een crosstrainer met het vliegwiel aan de voorkant, wordt de afstand die de pedalen afleggen een stuk groter. De beweging lijkt een beetje op langlaufen. Door de langere lengtepas wordt je training intensiever, zonder dat je hier gevoelsmatig iets van merkt. De lengtepas van back wheel crosstrainers is daarentegen iets korter, waardoor je met de benen een rondere beweging maakt. Doordat de pedalen een beetje naar onderen staan, komt de druk meer op de voorkant van de bovenbenen. Deze houding kan iets sportiever of zwaarder aanvoelen. Welke crosstrainer het beste bij jou past, is afhankelijk van wat jij het fijnst vindt.

Daarnaast zijn er crosstrainers met extra trainingsprogramma's - de iPlus crosstrainers. Deze crosstrainers kun je koppelen aan een tablet en door middel van een app extra trainingen uitvoeren. Het is niet zo dat deze extra trainingen 'beter' zijn, maar door een variatie in trainingen wordt het sporten natuurlijk wel leuker!


Deze crosstrainers zijn wellicht interessant voor jou

4.8 (24 reviews)
 

Voor 19:00 besteld morgen in huis

€ 425,00 € 625,00
  5.0 (1 review)
   

  Voor 19:00 besteld morgen in huis

  € 1.999,00

   bekijk alle crosstrainers


   Verschil tussen Kcal en KJ

   Er is een essentieel verschil tussen Kcal en KJ. Het is daarom belangrijk om vooraf in de handleiding van je crosstrainer te bekijken of het aantal calorieën of kilojoule wordt weergegeven op het display. Kilojoule is de verouderde aanduiding van kilocalorieën. 1 kilocalorie staat gelijk aan 4,2 kilojoule. Als jouw crosstrainer dus aangeeft dat je 1281 KJ hebt verbrandt, dan staat dat gelijk aan het verbranden van 306 calorieën op de crosstrainer.


   Hoelang moet ik sporten op een crosstrainer om af te vallen

   Wil je starten met sporten en afvallen? Dan zijn er 3 punten waar je rekening mee moet houden.


   1. Als beginner direct fanatiek beginnen met sporten is niet per definitie goed voor je lichaam. Ieder lichaam reageert anders op sportprikkels, maar in de meeste gevallen is het aan te raden om rustig op te bouwen. Zo voorkom je blessures. Hier moet je vooral aan het gezegde denken “Haastige spoed is zelden goed.”

   2. Alleen sporten is niet voldoende om af te vallen. Een combinatie van goede voeding is essentieel. Door (intensief) te sporten neemt de glycogeenvoorraad snel af. Deze (te) snelle afname in de voorraad zorgt voor een daling in je suikerspiegel. Hierdoor krijg je snel honger. Let op dat je niet direct na je training te veel eet. Meestal eet je tijdens deze “honger” meer Kcal dan je net hebt verbruikt. Weet je niet precies wat je het beste kunt eten na een training, dan is een eiwitshake altijd een goede optie.

   Het beste is dus om de intensiteit van je trainingen geleidelijk op te bouwen en een gezond dieet te volgen waar je wel een voldaan gevoel van krijgt, met natuurlijke en gezonde vetten en weinig suikers.

   3. Misschien wel de belangrijkste tip: heb plezier in het sporten! Er is niets zo vervelend als met tegenzin op de crosstrainer gaan staan. Als je plezier hebt in het sporten houd je het makkelijker vol, ben je meer geneigd om je volledig in te zetten tijdens een training en zal dus het calorieverbruik op de crosstrainer toenemen.


   Lees ook » Kun je goed afvallen met een crosstrainer?


   5.0 (2 reviews)
    

   Voor 19:00 besteld morgen in huis

    Weet je niet waar je moet beginnen met sporten op een crosstrainer? Dan helpen wij je graag op weg. Bij aankoop van een crosstrainer bij Betersport kun je gratis een persoonlijk trainingsschema aanvragen. Afhankelijk van jouw trainingsdoel en je huidige basisconditie zullen onze bewegingsspecialisten voor jou een trainingsschema samenstellen waarmee je de komende weken vooruit kunt.
    Gerelateerde artikelen


    Deze producten vind je wellicht interessant


    4.8 (24 reviews)
     

    Voor 19:00 besteld morgen in huis

    Gewicht vliegwiel: 7 kg | Lengtepas: 40 cm | Max. belastbaar gewicht: 120 kg
     4.2 (7 reviews)
      

     Voor 19:00 besteld morgen in huis

     Gewicht vliegwiel: 12 kg | Lengtepas: 60 cm | Max. belastbaar gewicht: 150 kg
      4.9 (3 reviews)
       

      Voor 19:00 besteld morgen in huis

      Gewicht vliegwiel: 10 kg | Lengtepas: van 47 cm | Max. belastbaar gewicht: 150 kg

       Voor 19:00 besteld morgen in huis

       Gewicht vliegwiel: 7 kg | Lengtepas: 43 cm | Max. belastbaar gewicht: 125 kg        Like ons op Facebook!

         

         

        Volg ons op Instagram!

         

         

         

        Klantreviews
        Betersport scoort een 10 / 10 op basis van 100 reviews bij Feedback Company