• Voor 19:00 besteld, volgende werkdag in huis Op werkdagen, wanneer items op voorraad zijn.

 • Klantenservice Wij helpen je graag!

 • Over 135.000 tevreden klanten sinds onze opening in 2005

Afvallen met een crosstrainer: Alles wat je moet weten

Afvallen met een crosstrainer

crosstrainer-afvallen

De crosstrainer is een fitnessapparaat wat zeer geschikt is om mee af te vallen. Daarom wordt de crosstrainer meer en meer populair, zowel in de sportschool als voor thuisgebruik. Maar waarom? En nog belangrijker, hoe?

De crosstrainer is een van de meest bekende fitnessapparatuur. Lekker makkelijk in gebruik en eenvoudig thuis neer te zetten. Het is een oefening dat geen ervaring behoeft en daardoor ook erg in trek is bij zowel de beginnende als de ervarene sporters!

Maar is het wel zo eenvoudig? Je begint met trainen, je stelt de crosstrainer in op niveau 5 en gaat aan de gang. Na 15, 20 of 25 minuten zit je sessie erop. De vraag is nu: heb jij het gevoel dat je een succesvolle training hebt gehad of heb je eigenlijk geen idee?

Lees hieronder


Het meest belangrijke is vanzelfsprekend het opbrengen van motivatie om gebruik te maken van de crosstrainer! Hierbij is het noodzakelijk dat je apparaat hebt dat jijzelf prettig vindt om te gebruiken. Bedenk daarom vooraf goed wat voor soort crosstrainer je wilt aanschaffen. Wil jij graag een crosstrainer met voorwielaandrijving? Of juist een met achterwielaandrijving? Daarnaast zijn er crosstrainers met een mogelijkheid tot het koppelen met een tablet, dat maakt het trainen leuker en interactiever door gebruik van een applicatie. Lees alles hierover op onze categoriepagina van de crosstrainers of vraag onze specialisten!


bekijk alle crosstrainers


Welke voordelen biedt een crosstrainer?

Maar waarom nou een crosstrainer? Een crosstrainer is een fitnessapparaat wat door zo goed als iedereen te gebruiken is. De eenvoudige beweging voorziet jouw lichaam van een full-body workout. Zowel het onderlichaam als het bovenlichaam is constant in beweging. Bij een crosstrainer worden namelijk ook de armen constant gebruikt en daardoor ook je buik- en rugspieren. Het is uiteraard ook mogelijk om je armen niet te gebruiken en deze langs het lichaam te houden, toch raden wij aan om de armen zeker mee te laten doen in de training. Op deze manier zal jij het snelste resultaat zien!

welke spieren gebruik je met een crosstrainer

Daarnaast biedt een crosstrainer een zeer prettige beweging voor het lichaam. In tegenstelling tot bijvoorbeeld hardlopen, hoeven je gewrichten geen klappen op te vangen tijdens het neerkomen van je voeten. Dankzij de gecontroleerde beweging op de voetpedalen ontlast je de gewrichten en een blessure oplopen op een crosstrainer is hierdoor bijna niet voor te stellen! Wanneer jij momenteel al last hebt van een blessure is een crosstrainer voor jou wellicht het ideale apparaat om toch aan het sporten te komen.

Naast dat je met een crosstrainer kunt afvallen is het ook een goede manier om de kracht in je benen te vergroten. Dit zal voornamelijk versterkt worden wanneer er getraind wordt op een hoge weerstand: de benen zullen hierdoor meer kracht moeten zetten. En hoe sterker je onderlichaam, hoe beter je bovenlichaam wordt ondersteund. Is de weerstand op een gegeven moment iets te hoog? Dan kun je meer kracht gebruiken vanuit je armen, waardoor je benen iets ontlast worden. Je hoeft dan de weerstand niet direct te verlagen.

Zoals eerder vermeld, train je op een crosstrainer met zowel je boven- als onderlichaam, maar welke spieren train je nou allemaal op een crosstrainer? Dat zijn de biceps, triceps, buikspieren, quadriceps en de hamstrings. Dat zijn nogal wat spiergroepen die getraind worden op enkel één fitnessapparaat!


Intensiteit

Een dag rust nemen tussendoor is dan ook geen overbodige luxe, maar is ook niet per se noodzaak. Wanneer je erg fanatiek traint is het wellicht goed om af en toe een dag rust te nemen. Mocht jij ervoor kiezen om elke dag te trainen? Probeer dit dan elke dag op hetzelfde moment te plannen. Op deze manier zorg je ervoor dat er niet twee trainingen worden uitgevoerd binnen 24 uur.

Is er ook een minimale trainingshoeveelheid? Jazeker! Probeer minimaal 3 keer per week te trainen met telkens ongeveer dezelfde tijd ertussen. Wanneer minder dan 3 keer per week traint, of 3 dagen achter elkaar en daarna 4 dagen niet meer, zit er te veel tijd tussen de work outs, waardoor je lichaam elke week weer opnieuw moet beginnen met opbouwen. Het zal dan niet direct helpen bij het afvallen en hierdoor het doel voorbijschieten.


Lees ook » Hoeveel calorieën verbrand je op een crosstrainer?


Trainen op een crosstrainer: 6 tips!

Wanneer je traint op een zo intensief mogelijke manier, zal je de meeste calorieën verbranden. Bij afvallen is het echter van belang dat niet alleen tijdens het sporten verbranding plaatsvindt, maar ook na de training! Helaas is dit bij gemiddeld gebruik van een crosstrainer niet direct het geval: na een training zal het lichaam te snel herstellen waardoor er geen verbranding meer plaatsvindt. Hieronder geven we 6 tips van verschillende trainingsvormen of variatiemogelijkheden om progressie te blijven boeken!


1. HIIT

Een HIIT? Dat klopt! Een HIIT staat voor High Intensity Interval Training. Deze vorm van trainen is niet meer weg te denken in de fitnesswereld. Het betreft een trainingsvorm dat zich focust op hoge intensiviteit met intervallen. In deze trainingsvorm worden namelijk korte periodes van intensief tot gemiddeld gebruik afgewisseld. Mede hierdoor wordt ervoor gezorgd dat ná de training ook nog verbranding plaatsvindt. Een voorbeeld hiervan is door 20 seconden lang op maximale intensiviteit te trainen, hierna 10 seconde op gemiddelde intensiviteit. Dit herhaal je zo vaak mogelijk. Hierdoor wordt er een intervaltraining gecreëerd. Deze training is tevens populair omdat je een volledige workout kunt doen in slechts 15 tot 20 minuten.


crosstrainer-afvallen

2. Matig intensief trainen

De tweede vorm van trainen wordt ook wel 'matig intensief' genoemd. Matig intensief trainen betekent een lange periode trainen op een relatief lage intensiteit. Je kiest dan bij aanvang een hartslagzone of weerstandsniveau wat je 45 tot 60 minuten kunt volhouden. Het is de bedoeling dat je dit in de eerste paar minuten makkelijk vol te houden is of zelfs iets te licht, maar waarvan je achteraf toch behoorlijk uitgeput bent geraakt.


3. Vooruitgang = Variatie

Belangrijk bij het afvallen op een crosstrainer is het blijven variëren. Wanneer je een lange periode eenzelfde training uitvoert krijgt je lichaam geen nieuwe prikkels meer, waardoor je minder resultaat zult gaan zien. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Wat kun je doen om de variatie erin te houden? Ga gebruikmaken van HIIT, verander je standaard programma’s, train zwaarder of train langer. Bij voorkeur wissel je verschillende trainingsvormen met elkaar af.

Daarnaast moet je een warming-up en cooling-down niet vergeten in jouw training toe te voegen. Deze zorgen ervoor dat jouw spieren klaar zijn om zo intensief mogelijk deel te nemen aan de training en na de training zo goed mogelijk het herstelproces in gaan. Neem hier ook de tijd voor en maak jouw training compleet.


4. HRC-programma's

Trainen met gebruik van je hartslag is zowel veilig als effectief. Middels een hartslagprogramma op de crosstrainer, ook wel HRC-programma genoemd, kun je trainen op de vetverbrandingszone. Dit is tussen de 60% en 75% van je maximale hartslag. Op deze manier zal er het snelste vet worden verbrand. Om de maximale hartslag te berekenen gebruik je een eenvoudige rekensom: 220 – je huidige leeftijd = je maximale hartslag.

4.8 (2 reviews)
 

Voor 19:00 besteld morgen in huis

€ 29,95 € 39,95

  Wanneer je dus 35 bent, is je maximale hartslag 185. Om te trainen in de vetverbrandingszone dient je hartslag ongeveer te zitten tussen de 111 (= 60% van 185) en de 139 (= 75% van 185). Het is vanzelfsprekend niet erg om buiten de vetverbrandingszone te trainen, dus richt je niet volledig op de hartslag. Verder is het van belang om altijd te luisteren naar je eigen lichaam en niet enkel op cijfers. Trainen op hartslag kan met behulp van de metalen hartslagmeters aan de handpedalen. Deze zitten echter niet bij alle crosstrainers aan de bewegende handpedalen bevestigd. Om goed en nauwkeurig je hartslag bij te houden zonder dat dit ten koste gaat van je training, schaf je een hartslagband aan.


  5. Wissel af met krachttraining

  Een andere, zeer effectieve manier voor afvallen is door het gebruik van de crosstrainer te combineren met krachtoefeningen. Krachtoefeningen zijn eenvoudig thuis uit te voeren met minimale attributen. Denk hierbij aan dumbbells, een fitnessmat, of kettlebells. Hierover lees je alles op onze blog ‘effectieve vetverbranding’. Denk er wel aan dat het na krachttraining geen overbodige luxe is om wat extra rust te nemen. Een combinatie van cardio en kracht vraagt namelijk voldoende prikkels van het lichaam om hersteltijd nodig te hebben.

  Merk jij dat je na een trainingssessie nog energie hebt? En dat je niet puffend van de crosstrainer afstapt? Dan is het tijd voor verandering. Probeer altijd het maximale uit jezelf te halen, zowel fysiek en mentaal. Op de manier wordt je niet alleen lichamelijk gezonder, maar zal je er ook een meer voldaan gevoel aan overhouden. 


  cardio en kracht combineren


  6. Let op je eet- en drinkpatroon

  Vanzelfsprekend is alleen trainen op een crosstrainer vaak niet het enige middel om zo snel mogelijk resultaat te halen. Probeer ook te letten op je voeding en drink voldoende water, voornamelijk tijdens het trainen. Het binnenkrijgen van vocht zonder extra toevoegingen is altijd een aanrader! Wanneer je het lastig vindt om alleen water te drinken, probeer dan eens groene thee. Een zeer gezond alternatief en prima voor tijdens het afvallen.


  Wat is de beste crosstrainer?

  De beste crosstrainer is voor iedereen persoonlijk, afhankelijk van enkele factoren. Wil jij een of meerdere keren per week de crosstrainer thuis gebruiken, dan zijn de Focus Fitness Fox 3 of Focus Fitness Fox 5  voor jou de beste crosstrainer. Heb je graag een crosstrainer met een voorwielaandrijving? Dan is de Focus Fitness Fox 4 voor jou de juiste crosstrainer!

  4.5 (27 reviews)
   

  Voor 19:00 besteld morgen in huis

  € 375,00 € 499,00
   4.8 (37 reviews)
    

   Voor 19:00 besteld morgen in huis

   € 699,00 € 969,00

    Ben jij niet de enige die gebruik maakt van de crosstrainer en wil de rest van het gezin ook trainen? Dan adviseren we jou om te kijken naar de crosstrainers in het (semi-)professionele segment. Dit aangezien de crosstrainer dan meer geschikt moet zijn voor veel en langdurig gebruik. Kijk eens tussen het Kettler assortiment, hier zijn crosstrainer met zowel voorwiel- als achterwielaandrijving die bekend staan om hun kwaliteit. Een ander model dat wij adviseren is de Focus Fitness Senator (iPlus) crosstrainer: dé crosstrainer van Focus Fitness met een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding, maar daarnaast ook zeer geschikt voor intensief gebruik door het hele gezin! 


    Trainingsschema van Betersport


    5.0 (2 reviews)
     

    Voor 19:00 besteld morgen in huis

     Bij de aanschaf van een crosstrainer bij Betersport krijg je van ons de mogelijkheid om een persoonlijk trainingsschema aan te vragen! Op deze manier wordt het net wat gemakkelijker om het gestelde doel te bereiken. Ideaal als je een paar kilo wilt afvallen. Wil jij liever een betere conditie opbouwen? Geen probleem, beide zijn een mogelijkheid!

     Op basis van jouw gekozen doelstelling maken onze specialisten een persoonlijk trainingsprogramma! Dit programma zal jou voorzien van trainingsadvies voor 12 weken lang, 3 maal per week. Zorg samen met jouw motivatie en ons advies voor een zo positief mogelijk resultaat! Het persoonlijk trainingsprogramma is exclusief voor Betersportklanten en dient toegevoegd te worden in de winkelwagen.

     Gerelateerde artikelen


     Deze producten vind je wellicht interessant


     4.4 (15 reviews)
      

     Voor 19:00 besteld morgen in huis

     Gewicht vliegwiel: 7 kg | Lengte: 50 cm | Max. belastbaar gewicht: 135 kg
      5.0 (7 reviews)
       

      Voor 19:00 besteld morgen in huis

      Gewicht vliegwiel: 12 kg | Lengtepas: 60 cm | Max. belastbaar gewicht: 150 kg
       4.7 (4 reviews)
        

       Voor 19:00 besteld morgen in huis

       Gewicht vliegwiel: 8 kg | Lengtepas: van 51 cm | Max. belastbaar gewicht: 125 kg        Like ons op Facebook!

         

         

        Volg ons op Instagram!

         

         

         

        Klantreviews
        Betersport scoort een 10 / 10 op basis van 100 reviews bij Feedback Company