• Voor 19:00 besteld, volgende werkdag in huis Op werkdagen, wanneer items op voorraad zijn.

 • Klantenservice Wij helpen je graag!

 • Over 135.000 tevreden klanten sinds onze opening in 2005

Hometrainer of Spinningfiets? Hier moet je op letten!

Verreweg het meest bekende fitnessapparaat is de hometrainer. En dat is logisch, want Nederland is een echt fietsland. Maar liefst 84% van de Nederlanders is positief over het gebruik van de fiets! Dat is niet onterecht: fietsen heeft namelijk veel voordelen. Het is goed voor je conditie, het versterkt je spieren, je krijgt een betere weerstand, je slaapt beter en je wordt er uiteindelijk gelukkiger van!

Omdat de weersomstandigheden het niet altijd toelaten, wordt daarom vaak een hometrainer aangeschaft. Ook de spinningfiets vind je meer en meer terug bij mensen thuis.

De spinningfiets en hometrainer lijken op het eerste oog erg veel op elkaar, maar technisch gezien en in uitvoering zijn er grote verschillen. Twijfel je nog of je een spinningfiets of hometrainer wilt aanschaffen en ben je benieuwd naar de kenmerken van beide fitnessapparaten? Hieronder zullen we uitleggen wat de grootste en belangrijkste verschillen zijn tussen de hometrainer en spinningbike. Je leest hieronder:

1. Informatie over de hometrainer en spinningfiets
2. Verschillen tussen hometrainer en spinningfiets
3. Welk fitnessapparaat past het best bij jou?


Watch video

Over de hometrainer

De hometrainer wordt door veel mensen gebruikt en met verschillende trainingsdoeleinden. In de sportschool wordt de hometrainer vaak door (kracht)sporters gebruikt als warming-up. Even 10 minuutjes op de hometrainer stimuleert de bloedsomloop, waarna je direct aan de slag kunt met krachtoefeningen.

Maar de hometrainer is veel veelzijdiger dan dat! Hometrainers zijn vaak uitgerust met diverse ingebouwde trainingsprogramma’s en weerstandniveaus. Hierdoor zijn deze thuisfietsen uitermate geschikt om conditie op te bouwen, om af te vallen, maar ook om te revalideren. De meeste hometrainers hebben een lage instap waardoor op- en afstappen erg eenvoudig is. Hierdoor is de hometrainer ook geschikt voor mensen die slecht ter been zijn.


bekijk ook hometrainers voor ouderen


Over de spinningfiets

De spinbike is bij uitstek geschikt om jezelf even helemaal af te matten! Op de spinningfiets kun je een intensief trainingsprogramma afwerken. Hiermee is de spinningfiets bedoeld voor mensen die op een zeer sportieve manier willen fietsen: zowel zittend als staand. Door regelmatig een (korte) intensieve training te volgen, bereik je al snel trainingsdoelen zoals conditie verbetering, versterken van je (been-)spieren en vetverbranding.


Spinningfiets vs Hometrainer

 

Spinningfiets

Hometrainer

1. Geschikt voor beginners

Nee

Ja

2. Racefiets ervaring nabootsen

Ja

Nee

3. Revalidatie of slecht ter been

Nee

Ja

4. Conditie opbouwen of in beweging blijven tijdens en na een blessure

Nee

Ja

5. Afvallen

Ja

Ja

6. Trainen met vooraf ingestelde programma’s

Nee

Ja

7. Zeer intensief trainen en flink zweten

Ja

Nee

8. Tijden verbeteren of trainen voor sportwedstrijden

Ja

Nee

9. Doortrapsysteem

Ja

Nee

10. Stuur en zadel verstelbaar naar eigen lichaamslengte

Ja

Ja


Houding

Misschien wel het grootste verschil tussen hometrainers en spinfietsen is de zithouding.

zithouding hometrainer

De houding die je aanneemt op een hometrainer lijkt om die van een gewone buitenfiets. Je zit rechtop neemt een ontspannen houding aan. Je benen doen het werk en je bovenlichaam en rug worden ontlast. Op basis van een ingesteld trainingsprogramma wordt het trappen zwaarder of lichter. Door deze rechtop zittende houding kan de hometrainer makkelijk in de woonkamer voor bijvoorbeeld de tv geplaatst worden. Hierdoor kun je naar je favoriete tv-programma kijken en ben je ook nog eens goed bezig!

zithouding spinfiets

De houding op een spinbike is heel anders. Je neemt op dit fitnessapparaat echt een sportieve wielrenhouding aan. Met een spinfiets wil je graag veel tempo kunnen maken. Om dit te kunnen bereiken moet je in een voorover gebogen houding gaan zitten. Ook het stuur is groter, waardoor je je onderarmen hierop kunt leggen. Mensen met rugklachten kunnen daarom beter niet op een spinningfiets trainen.


Doortrapsysteem

Een ander groot verschil tussen een spinningfiets en hometrainer is het doortrapsysteem van de spinningfiets. Even stoppen met trappen zoals je op een gewone buitenfiets doet, zit er niet in. Dankzij het zware vliegwiel moet je blijven doortrappen. Hierdoor verleg je grenzen en bereik je sneller je doelen. Acuut remmen kan alleen door middel van de noodstop. Een hometrainer heeft dit doortrapsysteem niet. Je bepaalt zelf wanneer je wilt stoppen en kunt eenvoudiger even afstappen om bijvoorbeeld iets te pakken. Hierdoor is de hometrainer meer geschikt voor mensen met een blessure.


Trainingsprogramma’s

Met een hometrainer kun vrij fietsen, zo lang en zo zwaar als je zelf wilt. Maar het is ook mogelijk om een vooraf ingesteld programma te trainen. Je bepaalt dan bij aanvang zelf bijvoorbeeld de duur van de training, de intensiteit of je maximale hartslag. De hometrainer past automatisch de weerstand aan naar zwaarder of lichter, afhankelijk van het door jouw gekozen programma. Je hoeft zelf alleen nog maar te trappen.

Bij een spinningfiets zal je zelf creatiever moeten zijn, aangezien er op een spinningfiets geen trainingen voorgeprogrammeerd zijn (met uitzondering van enkele Kettler spinningfietsen). BIj een spinningfiets moet je de weerstand en trapsnelheid handmatig aanpassen. Spinning wordt daarom veelvuldig gedaan in groepsverband met een instructeur die vertelt wat je moet doen. Je kunt ook eenvoudig thuis een training volgen met een virtuele instructeur van CycleMasters. Dit zijn online filmpjes van ongeveer 45 minuten die je thuis kunt afspelen met elk een ander thema. De instructeur in beeld vertelt je wat je moet doen. Dankzij exclusieve samenwerking ontvang je bij aanschaf van een spinbike bij BeterSport een maand gratis CycleMasters.


Hometrainer of spinningfiets

Welke sportfiets, de spinfiets of hometrainer, het beste bij jou past, hangt dus af van een aantal factoren. Ben je slecht ter been, heb je een blessure (gehad), wil je starten met conditie opbouwen en afvallen of is het fitnessapparaat alleen voor de warming up? Dan is een hometrainer wellicht het meest geschikt voor jou. Maar ook de meer ervaren sporters kunnen prima trainen op een hometrainer. Een hometrainer is eigenlijk geschikt voor veel verschillende trainingsdoelen!

Ben je een echte kilometervreter, wil je jezelf uitleven en flink zweten of wil je een topconditie krijgen? Dan pas jij perfect bij de spinningfietsen!

Onze favoriete hometrainers:


4.9 (60 reviews)
 

Voor 19:00 besteld morgen in huis

€ 299,00 € 449,00
  4.8 (28 reviews)
   

  Voor 19:00 besteld morgen in huis

  € 449,00 € 625,00


   Onze favoriete spinningfietsen:


   4.8 (5 reviews)
    

   In bestelling bij leverancier, levertijd nog niet bekend

   € 699,00 € 875,00
    4.8 (32 reviews)
     

    Voor 19:00 besteld morgen in huis

    € 649,00 € 875,00


     Wil je meer informatie over de spinfietsen en hometrainers of wil jij hulp bij jouw keuze tussen de spinningfiets en hometrainer? Neem dan contact op met onze productspecialisten.
     Gerelateerde artikelen


     Deze producten vind je wellicht interessant


     4.8 (28 reviews)
      

     Voor 19:00 besteld morgen in huis

     Gewicht vliegwiel: 10 kg | Maximale lichaamslengte: 200 cm | Max. belastbaar gewicht: 150 kg
      4.9 (60 reviews)
       

      Voor 19:00 besteld morgen in huis

      Gewicht vliegwiel: 10 kg | Maximale Lichaamslengte: 195 cm | Max. belastbaar gewicht: 150 kg
       4.8 (32 reviews)
        

       Voor 19:00 besteld morgen in huis

       Gewicht Vliegwiel: 22 kg | Aandrijving: V-Belt | Gewicht Spinningfiets: 61 kg        Like ons op Facebook!

         

         

        Volg ons op Instagram!

         

         

         

        Klantreviews
        Betersport scoort een 10 / 10 op basis van 100 reviews bij Feedback Company