• Voor 20:00 besteld, volgende werkdag in huis Op werkdagen, wanneer items op voorraad zijn.

 • Klantenservice Wij helpen je graag!

 • Over 135.000 tevreden klanten sinds onze opening in 2005

Afvallen en calorieën verbranden met touwtje springen

Afvallen touwtjespringen

In een korte tijd veel calorieën verbranden? Dan is touwtjespringen zeer effectief! Touwtjespringen is een effectieve manier van sporten waarmee je snel kunt afvallen én veel spieren gebruikt.

In dit artikel leggen we uit hoe je kunt afvallen met een springtouw, wat de voor- en nadelen zijn, hoeveel calorieën je verbrandt met touwtjespringen en geven we je tot slot een voorbeeldschema.Hoe werkt afvallen met touwtje springen?

Touwtje springen is een voor van een HIIT: High Intensity Interval Training. Dit betekent dat je een korte periode heel intensief sport, gevolgd door een korte periode van rust. Als je dit een aantal keer herhaalt, verbrand je veel calorieën. Door deze manier van trainen hoef je dan ook niet lang te sporten. Binnen 15 minuten heb je net zoveel calorieën verbrand als met een uur rustig wandelen of een half uur op de hometrainer. Daarnaast gebruik je met touwtjespringen veel verschillende spieren. Je gebruikt onder andere je benen, maar ook je bilspieren (springen) en je core (buik- en rugspieren) die ervoor zorgen dat je lichaam in balans blijft tijdens het springen.


Voordelen van touwtje springen

Touwtje springen als workout kent veel voordelen. Wanneer je bent begonnen met touwtje springen voor afvallen, dan zul je dit al snel beschouwen als positieve ervaring.


5 voordelen van touwtje springen

 • Touwtje springen kan makkelijk thuis. Je hoeft er niet de deur voor uit. Hierdoor is touwtje springen een laagdrempelige manier van sporten en zul je sneller gemotiveerd zijn om te beginnen.
 • Touwtjespringen is niet duur. Om calorieën te verbranden met touwtje springen heb je weinig nodig. Het enige wat je nodig hebt voor touwtjespringen is een springtouw. Een springtouw is niet duur en een goed sport springtouw koop je voor minder dan €10,-. Voor de gevorderden is een speedrope een betere optie. Een speedrope is vergelijkbaar met een springtouw, maar (zoals de naam het al aangeeft) kun je een speedrope sneller ronddraaien waardoor je dus sneller en intensiever kunt touwtje springen.
  Daarnaast kun je nog een beschermmat of vloerbescherming aanschaffen. Dit kan handig zijn wanneer je bijvoorbeeld in een flatgebouw woont of wanneer je op een bovenverdieping wilt touwtjespringen. Een beschermmat reduceert geluid en daardoor hebben huisgenoten op de benedenverdieping of onderburen geen last van je.
  Mocht touwtjespringen toch niks voor jou zijn, dan heb je ook geen grote uitgaven gedaan.
 • Touwtjespringen is makkelijk. Bijna iedereen heeft vroeger wel eens touwtje gesprongen op het schoolplein. Touwtjespringen is een laagdrempelige manier van sporten, het is niet moeilijk. Anders dan hardlopen, boksen of krachttraining hoef je niet lang te oefenen om de juiste techniek onder de knie te krijgen. Dit zorgt ervoor dat touwtjespringen een toegankelijke manier is om snel calorieën te verbranden en kun je goed met een springtouw afvallen.
 • Touwtjespringen duurt niet lang Omdat touwtjespringen een intensieve manier van sporten is, hoeft je workout niet lang te zijn. Met een kwartier touwtjespringen verbrand je net zoveel calorieën als een uur rustig wandelen.
 • Touwtjespringen is goed voor de conditie. Behalve dat je goed met een springtouw kunt afvallen en veel calorieën kunt verbranden, is touwtjespringen zeer goed voor de conditie. Doordat je met touwtjespringen in een hoge hartslagzone traint, bouw je snel conditie op. Ook wanneer je tijdens je eerste keer touwtjespringen merkt dat het heel zwaar aanvoelt, zul je snel merken dat je vooruitgang boekt op het gebied van conditie opbouwen.

Deze producten vind je wellicht interessant

  € 6,95 € 8,95

   Heeft touwtjespringen ook nadelen?

   Er zijn helaas ook enkele nadelen bij touwtjespringen.

   • Touwtjespringen is belastend voor gewrichten. Voor mensen met overgewicht of mensen met zwakke knieën of enkels is het niet verstandig om touwtje te springen. Doordat je met touwtjespringen telkens op je voeten beland, komt er veel druk op je enkels en knieën omdat die je gewicht telkens opvangen. Hierdoor kun je snel geblesseerd raken wanneer je dit niet gewend bent.
   • Touwtjespringen kan zwaar zijn. Touwtjespringen is zeer intensief. Als je een beginner bent of wanneer je conditie nog niet goed is, kan het erg zwaar zijn. Hierdoor is de kans aanwezig dat je na een keer afhaakt. Doe dit niet! Zoals bij de voordelen al besproken, zul je merken dat doordát het zo intensief is, je ook heel snel conditie kunt opbouwen en vooruitgang boekt met een springtouw.

   Hoeveel calorieën verbrand je met touwtjespringen?

   Omdat je touwtjespringen natuurlijk nooit een uur lang kunt volhouden, hebben we hieronder een schema gemaakt met het aantal calorieën dat je met touwtje springen verbrandt met 5, 10 en 15 minuten touwtje springen. Hierbij houden we aan dat er intensief wordt gesprongen met het springtouw, ongeveer 100 keer per minuut. Ga bij het aantal minuten uit van het aantal actieve minuten. Wanneer je een rustpauze neemt, tel je deze niet bij het aantal minuten van de workout.


   Calorieverbruik touwtje springen

   Gemiddelde bij intensief springen (100 keer per minuut)


   Gewicht → Duur↓

   60 kg

   70 kg

   80 kg

   90kg

   100 kg

   5 min

   60 kcal

   70 kcal

   80 kcal

   90 kcal

   100 kcal

   10 min

   125 kcal

   145 kcal

   165 kcal

   185 kcal

   205 kcal

   15 min

   190 kcal

   220 kcal

   250 kcal

   280 kcal

   310 kcal


   In bovenstaande tabel gaan we uit van gemiddeldes. Omdat het om een korte periode van touwtjespringen gaat, kan een minuut meer of minder een groot verschil zijn. Staat jouw workout of gewicht er niet tussen? Op het internet vind je ook diverse rekentools om te berekenen hoeveel calorieën je kunt verbranden met touwtje springen.


   Schema voor thuis touwtjespringen voor afvallen?

   Wil je beginnen met touwtjespringen om af te vallen, dan kun je als voorbeeld onderstaand schema nemen.


   Weeknummer

   Touwtjespringen

   Rust

   Herhalingen

   Week 1

   30 seconden

   30 seconden

   3 x

   Week 2

   30 seconden

   30 seconden

   5 x

   Week 3

   45 seconden

   30 seconden

   3 x

   Week 4

   45 seconden

   30 seconden

   5 x

   Week 5

   1 minuut

   30 seconden

   4 x

   Week 6

   1 minuut

   30 seconden

   6 x

   Week 7

   1 minuut en 30 seconden

   30 seconden

   5 x

   Week 8

   1 minuut en 30 seconden

   30 seconden

   6 x

   Week 9

   2 minuten

   30 seconden

   5 x

   Week 10

   2 minuten en 30 seconden

   30 seconden

   5 x


   Begin altijd met een goede warming-up en sluit af met een cooling-down. Als warming-up kun je een minuut of 2 minuten rustig touwtjespringen zodat je lichaam alvast aan de beweging en het springen went zonder dat het direct intensief wordt. Als cooling-down kun je enkele rek-en-strek-oefeningen doen, of bijvoorbeeld een yoga-oefening om de hartslag te laten dalen en om je lichaam te laten ontspannen.

   Wanneer je al een goede basisconditie hebt of als je merkt dat de eerste weken te makkelijk zijn, dan kun je beginnen met touwtjespringen bij week 3 of week 5. Of merk je dat het te moeilijk of te zwaar is, pas dan het aantal herhalingen aan of doe twee weken achter elkaar hetzelfde schema.

   Hoe vaak je bovenstaande schema per week uitvoert, hangt af van hoe snel je lichaam herstelt. Heb je bijvoorbeeld nog spierpijn? Wacht dan even tot deze over is voordat je aan de nieuwe ronde begint. Bij voorkeur oefen je minimaal 3 keer per week met touwtjespringen.


   Op zoek naar de beste muziek bij je training? » Beluister onze Betersport Beats

   Gerelateerde artikelen


   Deze producten vind je wellicht interessant


   Voor 20:00 besteld morgen in huis

   Merk: Focus Fitness | Materiaal: PVC | Lengte: 280 cm

    Voor 20:00 besteld morgen in huis

    Merk: Focus Fitness | Materiaal: PVC | Lengte: 300 cm

     Voor 20:00 besteld morgen in huis

     Merk: SmartRope | Materiaal: Kunststof | Kleur: Zwart

      Voor 20:00 besteld morgen in huis

      Merk: SmartRope | Materiaal: Kunststof       Like ons op Facebook!

        

        

       Volg ons op Instagram!

        

        

        

       Klantreviews
       Betersport scoort een 10 / 10 op basis van 100 reviews bij Feedback Company