• Voor 16:00 besteld morgen in huis*of kies een afleverdatum

  • Klantenservice geopend tot 17:30U kunt ons bellen op 077 - 321 10 75

  • In 2016 de grootste fitness webshop!Onderzoek door de Twinkle Top 100

Waar op letten bij het aanschaffen van een spinningfiets?

Een spiningfiets, ook wel spinfiets of spinningbike genoemd is een cardioapparaat waarmee je thuis kunt wielrennen of spinnen. Wil je trainen om de Alpe d’Huez te beklimmen of simpelweg thuis relatief veel calorieën in een korte tijd verbranden? Dan is een spinningfiets wellicht een zeer geschikt cardioapparaat voor jou! Heb je dan toch besloten een spinningfiets aan te schaffen, begint de zoektocht naar een geschikt apparaat om jouw persoonlijke doelstellingen te realiseren. Maar waar moet je op letten? In dit artikel gaan we uitleggen wat de relevante aspecten van een spinningfiets zijn en waar je op dient te letten.

Het weerstandssysteem

Het belangrijkste aspect bij het kopen van een spinningfiets is de manier waarop de weerstand versteld wordt. Een bekend systeem hierbij is het vilt-blokje. Hierbij zit er een vilt-blok boven het vliegwiel, hoe harder deze tegen het vliegwiel drukt, hoe zwaarder de weerstand wordt. Het nadeel van zo’n vilt-blokje is echter dat de weerstand een relatief klein bereik heeft. Een andere mogelijkheid is dat de weerstand magnetisch wordt ingesteld, dit kan inwendig en uitwendig bepaald worden. De grote voordelen van een magnetisch weerstandssysteem zijn bijvoorbeeld:

  • De weerstand kan accurater ingesteld worden;
  • Er komt geen geluid vrij ten opzichte van het vilt-blokje en
  • De magneet zal niet in kracht afnemen terwijl een vilt-blokje wel slijt waardoor er geen onderhoud nodig is.

De aandrijving

Naast de weerstand is de aandrijving van de spinningfiets erg belangrijk. Dit kan namelijk door middel van een ketting of een industriële v-belt. Het verschil tussen deze twee mogelijkheden is erg gemakkelijk uit te leggen. Een ketting maakt namelijk net als op een normale fiets geluid, wat een v-belt niet doet. Daarnaast is het nodig een ketting na verloop van tijd in te spuiten met siliconenspray. Een v-belt daarentegen heeft geen onderhoud nodig.

Het gewicht van het vliegwiel

De andere belangrijke specificatie is het gewicht van het vliegwiel, dit gewicht is belangrijk omdat met het vliegwiel de roterende beweging wordt gemaakt en de weerstand wordt bepaald. Hoe zwaarder het vliegwiel, hoe groter het bereik van de weerstand. Daarnaast is een licht vliegwiel te vergelijken met heel hard trappen op de lichtste versnelling op een normale fiets. Hier wordt “door heen getrapt”, wat niet prettig aan voelt en niet goed is voor je lichaam.

Het eigen gewicht van de spinningfiets

Het gewicht van het apparaat zelf is uiteraard belangrijk omdat dit in verband staat met de stabiliteit van het apparaat. Gebruikt men een apparaat van bijvoorbeeld 40 kg om intensief mee te trainen terwijl de persoon zelf een lichaamsgewicht van plus minus 100 kg heeft, dan zal de spinningfiets uiteraard wat meer mee bewegen dan een apparaat van 80 kg zou doen. Denk bij het aanschaffen van een spinningfiets dan ook na hoe intensief er mee getraind gaat worden.

De verstelbaarheid van het zadel en het stuur

Het is erg belangrijk om een goede houding aan te nemen tijdens het trainen, dit is bij ieder cardioapparaat het geval. Wanneer de houding van de trainende persoon niet goed is, is de kans op blessures groter dan wanneer de houding goed is. Een vuistregel bij spinningfietsen is dat het zadel op heuphoogte staat en de afstand tussen het zadel en het stuur is gelijk aan de lengte van de onderarm inclusief vingers van de trainende persoon. Het is daarom van belang rekening te houden met de verstelbaarheid van een spinningfiets. Het verschilt per fiets welke afstellingen er gehanteerd kunnen worden, de ene fiets kan het zadel en het stuur zowel horizontaal als verticaal verstellen. Het andere model heeft deze mogelijkheden wellicht niet.

De maximale belastbaarheid

Spinningfietsen zijn er in verschillende soorten en maten. Het is dan ook verschillend per spinningfiets wat het maximale gewicht van dit apparaat is. Weegt de persoon welke gebruik gaat maken van de spinningfiets bijvoorbeeld 110 kg terwijl de crosstrainer zelf maar een belastbaar gewicht van 100 kg heeft, dan is de kans op schades en dergelijke uiteraard groter dan wanneer een persoon van 80 kg traint op een spinningfiets met een belastbaar gewicht van 150 kg.

Spinningfiets kopen?

Wil je meer informatie over een spinningfiets? Of over spinningfietsen in het algemeen? Neem dan vrijblijvend contact op met onze specialisten. Je kunt ons bereiken op 0031 (0) 77 321 10 75 of via info@betersport.nl.