• Voor 16:00 besteld morgen in huis*of kies een afleverdatum

  • Klantenservice geopend tot 17:30U kunt ons bellen op 077 - 321 10 75

  • In 2016 de grootste fitness webshop!Onderzoek door de Twinkle Top 100

Ironman Triatlon

"Swim 2.4 miles! Bike 112 miles! Run 26.2 miles! Brag for the rest of your life"

De Ironman is de zwaarste triatlon ter wereld die door de Wereld Triatlon Corporatie (ook wel WTC genoemd) wordt georganiseerd. Dit weekend (31-7-16) wordt dit zware sportevenement georganiseerd in Maastricht. Daarom de hoogste tijd voor wat informatie over de Ironman.

Waaruit bestaat de Ironman Triatlon

Dat het geen normaal sportwedstrijdje is zullen we direct even duidelijk maken voor je. De deelnemers aan de Ironman race krijgen het volgende voor de kiezen:

  1. 3,86 km zwemmen
  2. 180,25 km fietsen
  3. 42,20 km hardlopen

Dit komt neer op een totaal van 226,31 kilometer! De afstand van het hardlopen is de lengte van een marathon en de goede 180 kilometer fietsen zijn langer dan een gemiddelde Tour de France etappe van dit jaar.

De naam Ironman stamt af van de originele Ironman triatlon, welke nu de Ironman World Championship heet. Alsof de afstanden niet genoeg zijn, zullen de triatleten van de IWC de afstanden onder barre omstandigheden afleggen. Zo zullen de atleten zwemmen in ruwe zeeën en fietsen/rennen in gebieden met een sterke wind en hoog luchtvochtigheidsklimaat.

Geschiedenis

Voor het ontstaan van de Ironman gaan we terug naar Hawaï in 1977. Tijdens een ceremonie voor de Waikiki zwemclub raken de Amerikaanse Marine Commandant John Collins en zijn vrouw Judy in gesprek met leden van de zwemclub en leden van de Mid-Pacific Road Runners. Deze clubleden zijn in discussie met elkaar welke soort sporters het meest fit zijn. Zijn dit fietsers of zwemmers?

Als reactie hierop zegt John Collins dat volgens het gerespecteerde Sports Illustrated, Eddy Merckx de sporter is die de grootste zuurstof opname heeft tot die tijd. Dus misschien zijn fietsers wel de meest fitte sporters.

Omdat zij deze discussie natuurlijk nooit tot een goed einde kunnen brengen wordt er besloten om al deze sporten in één enkele wedstrijd te stoppen en te kijken wie er nu echt de beste conditie heeft.

De eerste race wordt gewonnen Gordon Haller echter het verhaal van de nummer 2 is bekender. John Dunbar een US Nave Seal lag tot het 2e wisselpunt eerste. Tijdens de marathon raakte echter zijn watervoorraad op en kreeg hij van zijn verzorgers bier, niet de meest verstandige keuze kunnen we achteraf wel zeggen.

Zodoende is de Ironman ontstaan en wordt deze sinds 18 februari 1978 ieder jaar gehouden op vele verschillende plekken. Echter de mooiste Ironman om te winnen blijft de race op Hawaï.

16 uur de tijd

De atleten hebben 16 uur de tijd om de afstanden te overbruggen. Doen ze dit binnen de 16 uur dan mag de atleet zich Ironman noemen. Recent hebben de meest toegewijde en snelste atleten de Ironman afgelegd onder de 8 uur.

Het wereldrecord is geplaatst door Jan Frodeno in 7 uur 35 minuten en 39 seconden.

Op internet zijn tal van beelden te vinden, van deelnemers die weigeren op te geven en kruipend over de finish komt.

Amateur en Professionals

Het mooie van de Ironman is dat het een mix is van vrouwen en mannen en zowel de amateurs als de professionals het tegen elkaar opnemen in dezelfde race. Dit zorgt voor memorabele gebeurtenissen.

Kwalificatie

Sinds 1987 wordt jaarlijks het wereldkampioenschap georganiseerd. Door het jaar heen zijn er tal van Ironman events. Deze wedstrijden fungeren als kwalificatiewedstrijd voor het Ironman Wereldkampioenschap in Kailua te Hawaï. Tijdens het main event zullen er 2000 atleten op jacht gaan naar de titel IRONMAN!

Tot op de dag van vandaag is de Ironman de zwaarste sportprestatie die op 1 dag achterelkaar gehouden wordt.