• Voor 16:00 besteld morgen in huis*of kies een afleverdatum

  • Klantenservice geopend tot 17:30U kunt ons bellen op 077 - 321 10 75

  • In 2016 de grootste fitness webshop!Onderzoek door de Twinkle Top 100

Fitness trends 2016

Ben je geïnteresseerd in de trends en ontwikkelingen op het gebied van fitness? Hier is wat je kunt verwachten in 2016.

Fitness rages komen en gaan, maar de echte trends laten de evolutie van fitnessen zien. In dit artikel zetten wij de belangrijkste fitness trends uiteen, waarvan wij denken dat deze populair gaan worden in 2016!

1.      Fitness horloges (en andere fitness trackers)

De wereldwijde verkoop van draagbare apparaten, steeg in 2015 met 163 procent ten opzichte van het jaar 2014. De International Data Corporation (IDC) Worldwide Quarterly Wearable Device Tracker, verwacht dat dit aantal in 2016 en langer zal blijven stijgen. Door de grote vraag naar deze fitness tracker, zijn fabrikanten in een concurrentiestrijd om zoveel mogelijk biometrische gegevens te meten in deze trackers voor om de pols. Hartslagmeters en GPS worden net zo gebruikelijk als stappentellers en snelheidsmeters.

2.      Hartslagmeters

De rage om naar je hart te luisteren, gaat strekt van persoonlijke monitoring tot in de sportschool. Steeds meer professionals bevelen het gebruik van hartslagmeters aan, ten behoeven van zogenoemde ‘zone-training’.

De pionier op het gebied van hartslagmeting, Polar, lanceerde in 2015 hun ‘Polar Club’ programma. Dit programma maakte het voor sportscholen mogelijk state-of-the-art hartslagmeting toe te voegen aan hun trainingen. In nog geen jaar tijd zijn de Polar Club lessen al terug te vinden in meer dan 200 sportscholen en andersoortige faciliteiten wereldwijd.

3.      Back to Basic

Bodyweight training is bezig met een comeback. Pushups, situps en pullups zijn nooit echt uit de mode geweest, maar ook andere bodyweight excersises nemen weer toe in populariteit. Ondervraagden van het American College of Sports Medicine spreken al over een ware fitness trend. Naar verwachting gaat deze trend ook hierheen komen. Je ziet hier ook al wat van deze ontwikkeling terugkomen, in de stijgende populariteit van crossfit. Ook hier gaat het om “echte” lichaamsbewegingen, in plaats van geïsoleerde bewegingen waarbij men slechts één spier traint. Crossfit is echter een mix van bodyweight training en trainen met gewichten.

Enkele jaren geleden is er al een World Calisthenics Organization opgericht. Zij organiseren ‘the Battle of the Bars’, een soort gymnastiek-achtige wedstrijd, waar de sterkste en behendigste bodyweight atleten van de wereld aan meedoen. Zij demonstreren hier hun vaardigheden als een soort krachtmeting/freestyle show in een “jungle gym” voor volwassenen.

4.      Functioneel trainen

Een andere conclusie uit het onderzoek van ACSM, is dat functioneel trainen flink toeneemt in populariteit. Mede dankzij de opkomst van crossfit en bodyweight training. Functioneel trainen houdt in dat je doelgericht traint voor beter functioneren. Hiermee wordt bedoelt dat je kracht, coördinatie en balans traint, voor activiteiten die behoren tot het dagelijks leven. Het doel is de bewegingen die je gedurende een dag maakt makkelijker kunt doen, of dat je beter wordt in specifieke functionele bewegingen, zoals bijvoorbeeld het voltooien van een mud run.

De veelzijdige aard van het functioneel trainen, maakt dat je niet gebonden bent aan een vast trainingsschema. Je kunt onbeperkt variëren met oefeningen die zich richten op het trainen van je core, coördinatie en balans.