• Voor 16:00 besteld morgen in huis*of kies een afleverdatum

 • Klantenservice geopend tot 17:30U kunt ons bellen op 077 - 321 10 75

 • In 2016 de grootste fitness webshop!Onderzoek door de Twinkle Top 100

Afvallen met een glimlach!

Op zoek naar een dieet dat wél werkt? Zet dan je tanden in een uitdagende training. Want de strijd tegen de overtollige onsjes, pondjes en kilo’s ga je het best tegen als je het lichaam traint.

Bijna de helft van de West-Europese volwassenen kampt met overgewicht. Er is alle reden om daartegen ten strijde te trekken. Afgezien van allerlei vervelende psychosociale gevolgen, zorgt overgewicht voor een aanzienlijk verhoogde kans op een aantal ernstige ziektes. De kans is groot dat de bloeddruk toeneemt en het cholesterolgehalte stijgt. Met als resultaat een mindere kwaliteit van de bloedvaten, die hart- en vaatziekten kan veroorzaken. Bovendien kan zwaarlijvigheid leiden tot suikerziekte.

Andere gevolgen zijn verhoogde kans op bepaalde vormen van kanker en problemen met gewrichten (artrose) met bijbehorende pijn in de knieën en de rug. Al met al geen lijstje om vrolijk te worden.

De hoeveelheid vet bepaalt of iemand te zwaar is of niet. Als de percentages hoger zijn dan de normale waarden, is er sprake van overgewicht of obesitas. Heb je overgewicht en hoop je op een lang, gezond en gelukkig leven, dan is er geen reden om bij de pakken neer te zitten. Want er is goed nieuws: Onderzoekers geven aan dat een gewichtsafname vanaf 1 procent al kan leiden tot een daling van het risico van de genoemde kwalen.

Om dit te bereiken hoeft he geen bovenmenselijke acties te ondernemen. Bij een stabiel gewicht (we letten dan even niet op de schommelingen op korte termijn) is er een balans tussen de energie-inname (wat je eet en drinkt) en het energieverbruik. Of je nu dik of dun bent: als deze twee in evenwicht zijn, zal de weegschaal hetzelfde gewicht blijven aangeven.

Gaat de weegschaal steeds harder kraken, dan is sprake van een ongezond voedingspatroon, te weinig beweging, een verstoorde stofwisseling, invloed van geneesmiddelen of erfelijke afwijkingen. Je kunt op twee manieren zorgen dat de energiebalans in positieve zin wordt verstoord; minder energie innemen door aanpassingen in je voedingspatroon, of meer energie verbruiken door een actievere levensstijl.

Hard Work Pays off

Het vet is opgeslagen in vetcellen. Deze bevinden zich vlak onder de huid en rondom de inwendige organen (in de buik). Vetweefsel heeft een belangrijke functie: het dient als energiereserve in perioden van voedselschaarste en als opslagplaats van bepaalde vitaminen en mineralen. Normaal gesproken bestaat het lichaam van een man voor 10 tot 20 procent uit vet. Een vrouw heeft relatief meer vet, 20 tot 30 procent, om voldoende energie aan boord te hebben in tijden van zwangerschap en borstvoeding. Vetten bevatten veel energie, wat nadelig is voor wie wil afvallen.

Vijf minuutjes sporten per dag volstaat niet. Er moet echt hard gewerkt worden om een kilo vet kwijt te raken, het energieverbruik zal behoorlijk omhoog moeten. Je totale energieverbruik wordt bepaald door drie elementen: ongeveer 75 procent komt voor rekening van de basisstofwisseling, om alle processen in je lichaam op gang te houden; 10 procent gaat op aan het opnemen en verteren van je voeding; slechts 15 procent van de energie wordt aangesproken als gevolg van lichaamsbeweging.

Meer bewegen betekent meer energieverbruik.

Beloning

Wie door middel van meer fysieke activiteit wil afvallen, moet de volgende richtlijnen ter harte nemen:

 • Aantal trainingen per week: 3 tot 5.
 • Duur van de training: minimaal 30 minuten.
 • Intensiteit van de training: tussen 60 en 70 procent van de maximale hartslag.

 

Dat gaat natuurlijk niet vanzelf. Discipline en geduld zijn nodig om dit een tijdje vol te houden. Maar de beloning mag er zijn! Het lijstje met de gevolgen van die regelmatige inspanning klinkt als muziek in de oren:

 • Verhoging van de basisstofwisseling. Zelfs als je rust, verbrandt je meer vet.
 • Het vermogen van de spieren om vetten als energiebron te gebruiken, neemt toe.
 • Sierkracht en lenigheid nemen toe.
 • De bloeddruk daalt.
 • De rusthartslag zakt.
 • Afname van emotionele stress en zelfs depressiviteit.
 • Het cholesterolgehalte daalt.

 

Wil je meer informatie over afvallen? Of kijken welk fitnessapparaat het beste bij je past? Neem dan contact op met ons deskundig team. Wij zijn 7 dagen in week bereikbaar! Je kunt ons bereiken per:

Telefoon: 031-(0)77 321 10 75 Chat: www.betersport.nl Mail: info@betersport.nl