• Voor 16:00 besteld morgen in huisof kies een afleverdatum

  • Klantenservice geopend tot 17:30U kunt ons bellen op 077 - 321 10 75

  • In 2016 de grootste fitness webshop!Onderzoek door de Twinkle Top 100

De roeitrainer; geschikt voor het trainen van je uithoudingsvermogen!

Wil jij niet afhankelijk zijn van weer of wind? Gewoon kunnen lopen wanneer jij daar zin in hebt? Dan is een roeitrainer de perfecte oplossing om hierop in te spelen!
Wanneer je de keuze gemaakt hebt dat je een roeitrainer aan wilt gaan schaffen, begint de lastige zoektocht. Verschillende merken, verschillende specificaties maar ook heel veel verschillende mogelijkheden komen op je af. Betersport wil jou daar graag een handje bij helpen, na aanschaf van je roeitrainer wil je er natuurlijk jarenlang plezier van hebben.
Om jou een handje te helpen hebben wij verschillende aspecten voor je samengevat. Denk hierbij aan aspecten waarop je moet letten bij de aanschaf van een roeitrainer, welke mogelijkheden hebben de apparaten en wat voor trainingen kan ik uitvoeren?
In dit artikelen gaan wij de volgende onderwerpen met jou bespreken:

 

  • Wat zijn de voordelen van een roeitrainer?
  • Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een roeitrainer?
  • Trainingsvariaties op een roeitrainer.
  • High Intensity Interval Training (HIIT); wat is het en hoe voer ik het uit?
  • Hartslagprogramma’s uitvoeren.
  • Roeitraineren vergelijken.

Wat zijn de voordelen van een roeitrainer?

Er zijn verschillende voordelen van een roeitrainer. Het bekendste voordeel is dat een roeitrainer voor meerdere doeleinden te gebruiken is. Ten eerste is een roeitrainer uitermate geschikt voor het verhogen van je uithoudingsvermogen waardoor sportprestaties worden verbeterd. Ten tweede voor het versterken van vele spieren over het hele lichaam. Tot slot helpt een roeitrainer om af te vallen. Buiten de voordelen en het feit dat je een roeitrainer op ieder gewenst moment kunt gebruiken, heeft een roeitrainer ook verschillende trainingsprogramma’s. Deze programma’s zorgen ervoor dat jij jouw persoonlijke trainingsdoel zeer efficiënt kunt gebruiken!

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een roeitrainer?

Wanneer de zoektocht naar een roeitrainer begint, komen er een heleboel specificaties op je af. Wil je een roeitrainer om je uithoudingsvermogen te verhogen of om af te vallen? Maak je graag gebruik van verschillende trainingsprogramma’s of hoe groot moet jouw roeitrainer ongeveer zijn? Vragen waar je wellicht nog niet eerder over hebt nagedacht, maar welke wel van zeer groot belang zijn bij het aanschaffen van een goede roeitrainer. Hieronder gaan wij een aantal belangrijke aspecten voor je uitwerken waar je op kunt letten bij het aanschaffen van een roeitrainer:


Instelling van de weerstand


Bij roeitrainers dient de gebruiker een weerstand in te stellen wat bepaalt hoe zwaar de training is. Vanzelfsprekend betekent dit hoe hoger de weerstand, des te zwaarder de training. Er bestaan verschillende soorten weerstanden waarin roeitrainers in te delen zijn waaronder hydraulische-, lucht-, magneet- en waterweerstand. Hydraulische weerstand wordt bepaald door middel van gasveren, deze remmen de beweging waardoor het zwaarder wordt om te roeien. Lucht weerstand wordt door de naam al uitgelegd; de weerstand wordt bepaald op basis van lucht. Hoe sneller je gaat, hoe zwaarder dat het wordt. De lucht weerstand één van de bekendste weerstandssystemen. Naast de hydraulische weerstand en het lucht weerstandssysteem kan de weerstand ook bepaald worden door een magneet of met water. Bij een magneet is het zo dat hoe dichter de magneet bij het vliegwiel komt, hoe zwaarder de weerstand wordt. Bij het water geldt hetzelfde als bij het lucht weerstandssysteem.


De maximale lengte van de roeitrainer


De keuze voor een roeitrainer hangt af van de lengte van de betreffende persoon. Roeitrainers hanteren verschillende lichaamslengten voor het gebruik. De maximale lichaamslengte bij onze roeitrainers is 208 centimeter. Houdt bij het aanschaffen van een roeitrainer dan ook aan welke geschikt zou zijn voor jouw lengte.

 

Het gewicht van de roeitrainer

 

Een belangrijk gegeven voor een roeitrainer is het gewicht. Is een roeitrainer zwaarder, dan is deze doorgaans degelijker en stabieler. Het gewicht van het apparaat zelf is uiteraard belangrijk omdat dit in verband staat met de stabiliteit van het apparaat. Gebruikt men een apparaat van bijvoorbeeld 40 kg om intensief mee te trainen terwijl de persoon zelf een lichaamsgewicht van plus minus 100 kg heeft, dan zal de roeitrainer uiteraard wat meer mee bewegen dan een apparaat van 80 kg zou doen. Denk bij het aanschaffen van een roeitrainer dan ook na hoe intensief er mee getraind gaat worden.

 

Het belastbare gewicht van de roeitrainer

 

Roeitrainers zijn er in verschillende soorten en maten. Het is dan ook verschillend per roeitrainer wat het maximale gewicht van dit apparaat is. Weegt de persoon welke gebruik gaat maken van de roeitrainer bijvoorbeeld 110 kg terwijl de crosstrainer zelf maar een belastbaar gewicht van 100 kg heeft, dan is de kans op schades en dergelijke uiteraard groter dan wanneer een persoon van 80 kg traint op een roeitrainer met een belastbaar gewicht van 150 kg.

 

Trainingsvariaties op een roeitrainer.

 

Na het aanschaffen van de juiste roeitrainer is het van belang om op de juiste manier te trainen. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor:


Trainingsprogramma’s


Om correct te trainen op een roeitrainer zijn verschillende programma’s mogelijk. Een prettig hulpmiddel is uiteraard zo persoonlijk mogelijk, om jouw persoonlijke trainingsdoel zo efficiënt mogelijk te bereiken. Een trainingsprogramma bouwt het niveau van training in verschillende fases op. Daarmee zorgt een persoonlijk programma ervoor dat de kans op blessures verkleind wordt. Dat een dergelijk persoonlijk trainingsprogramma belangrijk is, weten wij bij Betersport maar al te goed. Bij aanschaf van een roeitrainer ontvang je daarom dan ook een gratis persoonlijk trainingsprogramma, gemaakt door een van onze specialisten.


Voorgeprogrammeerde programma’s


Zoals vele cardioapparatuur beschikken veel roeitrainers ook over voorgeprogrammeerde programma’s. Deze zijn vaak onderverdeeld in thema’s. Zo zijn er programma’s voor helling, snelheid, interval, en hartslag. De roeitrainer past dan tijdens het trainen verschillende instellingen aan om voor jou een uitdagende training te creëren. De hoeveelheid voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s verschilt echter per roeitrainer.

High Intensity Interval Training (HIIT); wat is het en hoe voer ik het uit?

HIIT is een rage die niet meer weg te denken is uit de fitness wereld. Maar wat is het nou precies en hoe kunnen we dit uitvoeren op een roeitrainer.


High Intensity Interval Training (HIIT)


HIIT is een trainingsmethodiek die bedoeld is om in een korte trainingssessie je prestaties te verbeteren. Het bevordert de vet verbranding in een korte maar hele zware training. Volgens onderzoeken is HIIT tot wel 50% effectiever in vetverbranding dan een intensiteit training.
HIIT-sessies zijn bedoeld om tussen minimaal 10 en maximaal 20 minuten alles te geven. Je begint deze sessies altijd met een warming up. Vervolgens voer je zes tot tien herhalingen uit waarbij hoge intensiteit wordt afgewisseld met periodes gemiddelde intensiteit. Je sluit altijd af met een cooling-down. De hoge intensiteit periodes probeer je uit te voeren op het maximale van je kunnen. Gemiddelde intensiteit probeer je uit te voeren rond de 50% van je kunnen. De trainingsduur bepaal je zelf. Dit is geheel afhankelijk van welk niveau je zelf aan kan. Probeer op zijn minst zes cycli te doen gedurende deze sessies.


Hoe voeren we HIIT uit op de roeitrainer


Bij HIIT wisselen we hoge intensiteit met gemiddelde intensiteit af. Dit is een ideale trainingsvorm om uit te voeren op een roeitrainer. Het doel bij HIIT is om je persoonlijke grens op te zoeken waarbij de laatste seconden zeer moeilijk vol te houden zijn. Alleen dan voer je HIIT correct uit. 


Om met HIIT te beginnen op een roeitrainer raden we het volgende schema aan:

 


Tijd

Trainingsvorm

5 minuten

Warming-up

1 minuut

Gemiddelde intensiteit

30 seconden

Zeer hoge intensiteit

1 minuut

Gemiddelde intensiteit

5 minuten

Cooling-down

 

Dit is een beginners schema. Naarmate je progressie boekt kun je het niveau omhoog brengen. Dit kun je op verschillende manieren doen. Meer herhalingen, kortere periodes gemiddelde intensiteit of langere periodes zeer hoge intensiteit. Let wel op, bij het omhoog brengen van de zeer hoge intensiteit loopt de intensiviteit snel op.


Let goed op


HIIT is geen trainingsmethodiek die we beginnende sporters aanbevelen. Het vergt veel van je lichaam waardoor de kans op een blessure aanzienlijk is. Raadpleeg daarom altijd eerst je arts/ fysiotherapeut voordat je begint aan HIIT-training. 

Hartslagprogramma’s uitvoeren.

Een combinatie van hartslagmeter en H.R.C.-programma is het ideale hulpmiddel om je gewenste resultaat te behalen. Op die manier train je heel nauwkeurig. Je traint zo naar behoeven van jouw leeftijd en doelen. Is je doel vetverbranding dan train je tussen de 60 – 70% van je maximale hartslag. Werk je liever aan je conditie, dan train je tussen de 70 en 80%. Met 90% van je maximale hartslag train je explosief.


H.R.C.-programma


Een ‘heart rate control’ programma ofwel H.R.C. zorgt ervoor dat je continue op je gewenste hartslag traint. Gaat je hartslag boven of onder je ingestelde doel dan zal de computer de weerstand automatisch aanpassen. Je moet wel van tevoren je persoonlijke trainingsdoel moeten bepalen. Vervolgens bereken je je maximale hartslag. Een vuistregel hiervoor is 220 minus je leeftijd te pakken. Op basis van je doel kun je vervolgens het trainingspercentage van je maximale hartslag uitrekenen.


Rekenvoorbeeld


Voorbeeld: Harrie is 20 jaar en wilt zijn conditie verbeteren. Harrie zijn maximale hartslag is 200 (220 – 20 leeftijd). Vervolgens rekent Harrie uit wat zijn ideale hartslag is om op te trainen. 70% van 200 maximale hartslag is 140 (200 x 0.7), 80% van 200 maximale hartslag is 160 (200 x 0.8). Om conditie te verbeteren dient Harrie tussen de 140 en 160 hartslagen per minuut te blijven.


Geen H.R.C.


Mocht jouw gewenste roeitrainer niet over H.R.C. beschikken, dan kun je altijd de weerstand handmatig aanpassen met behulp van de hartslagband of sensoren.

Roeitrainers vergelijken.

Natuurlijk bekijken we ook vier verschillende roeitrainers voor je. Er is namelijk ontzettend veel keus waarbij de kwaliteit en prijs onderling ook nog eens heel erg verschilt.
Hieronder hebben wij deze vier roeitrainers op een rijtje gezet. Deze hebben we onderling vergeleken op basis van de reeds genoemde belangrijke punten.

 


Model

Weerstandsysteem

Maximale gebruikerslengte

Garantie

Max. belastbaar gewicht

Afmetingen loopoppervlak

Aantal weerstand niveaus

Prijs

Focus Fitness Row 3

Magnetisch

190 cm

Frame 5 jaar Onderdelen 2 jaar

120 kg

141 x 48 cm

16 niveaus

 €      399,20

Focus Fitness Row 5

Lucht & Magnetisch

190 cm

Frame 5 jaar Onderdelen 2 jaar

120 kg

137 x 54 cm

16 niveaus

 €      549,20

First Degree Neptune Challenge AR

Water

208 cm

Frame 5 jaar Onderdelen 2 jaar

136 kg

147 x 57 cm

4 niveaus

 €      899,00

Kettler Coach S

EMS

200 cm

Frame 3 jaar Onderdelen 3 jaar

130 kg

152 x 56 cm

15 niveaus

 €  1.799,00