• Voor 16:00 besteld morgen in huisof kies een afleverdatum

  • Klantenservice geopend tot 17:30U kunt ons bellen op 077 - 321 10 75

  • In 2016 de grootste fitness webshop!Onderzoek door de Twinkle Top 100

De loopband; loop wanneer jij wilt!

Wil jij niet afhankelijk zijn van weer of wind? Gewoon kunnen lopen wanneer jij daar zin in hebt? Dan is een loopband de perfecte oplossing om hierop in te spelen!
Wanneer je de keuze gemaakt hebt dat je een loopband aan wilt gaan schaffen, begint de lastige zoektocht. Verschillende merken, verschillende specificaties maar ook heel veel verschillende mogelijkheden komen op je af. Betersport wil jou daar graag een handje bij helpen, na aanschaf van je loopband wil je er natuurlijk jarenlang plezier van hebben.
Om jou een handje te helpen hebben wij verschillende aspecten voor je samengevat. Denk hierbij aan aspecten waarop je moet letten bij de aanschaf van een loopband, welke mogelijkheden hebben de apparaten en wat voor trainingen kan ik uitvoeren?
In dit artikelen gaan wij de volgende onderwerpen met jou bespreken:

 

  • Wat zijn de voordelen van een loopband?
  • Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een loopband?
  • Trainingsvariaties op een loopband.
  • High Intensity Interval Training (HIIT); wat is het en hoe voer ik het uit?
  • Hartslagprogramma’s uitvoeren.
  • Loopbanden vergelijken.

Wat zijn de voordelen van een loopband?

Er zijn verschillende voordelen van een loopband. Het bekendste voordeel is dat je een loopband op ieder gewenst moment kunt gebruiken. Daarnaast zorgt een goede loopband ook voor extra demping wat ervoor zorgt dat jouw spieren en gewrichten geen klappen krijgen van het neerkomen van de voeten op de vloer.
Buiten het feit dat je een loopband op ieder gewenst moment kunt gebruiken en de belasting zeer laag is, heb je bij een loopband ook verschillende trainingsprogramma’s, deze programma’s zorgen ervoor dat jij jouw persoonlijke trainingsdoel zeer efficiënt kunt gebruiken!

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een loopband?

Wanneer de zoektocht naar een loopband begint, komen er een heleboel specificaties op je af. Wil je een loopband om te wandelen of om te hardlopen? Maak je graag gebruik van een verstelbare hellingshoek of hoe groot moet jouw loopband ongeveer zijn? Vragen waar je wellicht nog niet eerder over hebt nagedacht, maar welke wel van zeer groot belang zijn bij het aanschaffen van een goede loopband. Hieronder gaan wij een aantal belangrijke aspecten voor je uitwerken waar je op kunt letten bij het aanschaffen van een loopband:


De sterkte van de motor


Wellicht het belangrijkste aspect bij een loopband is de sterkte van de motor. De sterkte van de motor wordt bij een loopband uitgedrukt in het aantal Pk’s. De motor van de loopband drijft de band uiteraard aan, het is daarom ook vaak zo dat hoe sterker de motor is, hoe sneller de band aangedreven kan worden. Wil je graag een loopband om te hardlopen in plaats van te wandelen? Dan is een sterkere motor zeker aan te raden.
Naast het feit dat de snelheid van de loopband van groot belang is, heeft de sterkte van de motor ook te maken met het geluid van de loopband. Wil ik met een loopband met een motor van 2 Pk gaan hardlopen op 12 km/uur (wat wellicht de maximale snelheid is) en ditzelfde wil doen met een loopband met een motor van 6 Pk. Dan moet de motor van 2 Pk daar alle kracht voor geven, wat ervoor zorgt dat deze dan ook net wat meer geluid zal produceren dan dat de motor van 6 Pk zou doen. 


De demping van de loopband


Zoals al eerder genoemd is een groot voordeel van een loopband de demping. Wanneer men buiten gaat (hard)lopen, dan komen de voeten bij iedere stap op de harde grond. Dit zorgt er voor dat spieren en gewrichten bij iedere stap een kleine klap krijgen. Bij een loopband worden deze stappen gedempt, doordat de band bij iedere stap mee zal veren.
De demping van de loopband verschilt vaak per merk, maar ook per type. Ieder merk heeft vaak zijn eigen benaming voor de demping. Het gaat dan vaak ook niet om de naam, maar op hoe veel manieren de loopband gedempt is, zo kan de band 4-voudig, 6-voudig, 8-voudig of zelfs 10-voudig gedempt zijn. Hoe meer de loopband in deze gedempt is, hoe beter de demping uiteraard.
Naast de aantal dempers die er in een loopband verwerkt zitten, is de grootte van het loopoppervlak ook van belang bij de demping. Het is namelijk zo dat er onder de loopmat een pvc-plaat ligt. Hoe groter deze plaat is, hoe meer deze ook mee zal veren tijdens het gebruik van het apparaat.


De grootte van het loopoppervlak


Zoals je zojuist gelezen hebt, is de grootte van het loopoppervlak van groot belang bij de demping van het apparaat. Daarnaast heeft de grootte van het loopvlak uiteraard ook te maken met het comfort waarmee de loopband gebruikt kan worden. Het is een feit dat wanneer je ongeveer 20 á 30 minuten aan het (hard)lopen bent, jouw voeten gaan afwijken van de rechte looplijn waarmee je begonnen bent. Heb je op zo’n moment een smal loopoppervlak, dan dien je tijdens het trainen dus op te letten of je niet op de zijkanten van de loopband komt.
Daardoor kan de conclusie dus getrokken worden: hoe breder het loopoppervlak van jouw loopband, des te meer ruimte, comfort en rust heb je tijdens het trainen.


De functies van de loopband en het display


Iedere loopband heeft een ander display, de ene loopband heeft enkel de mogelijkheid om de snelheid te veranderen en deze gegevens af te lezen. De andere loopband heeft weer een display wat samenwerkt met een tablet waarop verschillende programma’s uitgevoerd kunnen worden etc. Het is daarom verstandig om na te gaan wat jouw persoonlijke wensen zijn bij de loopband, het kan zijn dat je hellingen wilt gaan lopen, dan is het uiteraard verstandig om te kiezen voor een loopband met deze functie, zodat je hier ook gemakkelijk gebruik van kunt maken.


De maximale snelheid


Zoals al eerder in dit artikel vermeld is de maximale snelheid uiteraard ook een belangrijk aspect van de loopband. Wil je gaan wandelen of wil je gaan trainen voor een marathon? Dan ga je uiteraard op een andere snelheid trainen. Bij iedere loopband staat aangegeven wat de maximale snelheid is wat deze aan kan. Houdt daarbij wel in gedachten dat wanneer de loopband maximaal 12 km/uur kan en jij dit ook wilt gaan doen, dat je op het “maximale niveau” van de loopband gaat trainen. Dit zal ervoor zorgen dat de loopband daadwerkelijk meer geluid zal produceren dan wanneer deze tot 22 km/uur kan en jij bijvoorbeeld op 8 km/uur wilt gaan joggen.


Het belastbare gewicht van de loopband


Loopbanden zijn er in verschillende soorten en maten. Het is dan ook verschillend per loopband wat het maximale gewicht van dit apparaat is. Weegt de persoon welke gebruik gaat maken van de loopband bijvoorbeeld 110 kg terwijl de loopband zelf maar een belastbaar gewicht van 100 kg heeft, dan is de kans op schades en dergelijke uiteraard groter dan wanneer een persoon van 80 kg traint op een loopband met een belastbaar gewicht van 150 kg.

Trainingsvariaties op een loopband.

Na het aanschaffen van de juiste loopband is het van belang om op de juiste manier te trainen. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor:


Trainingsprogramma’s


Om correct te trainen op een loopband zijn verschillende programma’s mogelijk. Een prettig hulpmiddel is uiteraard zo persoonlijk mogelijk, om jouw persoonlijke trainingsdoel zo efficiënt mogelijk te bereiken. Een trainingsprogramma bouwt het niveau van training in verschillende fases op. Daarmee zorgt een persoonlijk programma ervoor dat de kans op blessures verkleind wordt. Dat een dergelijk persoonlijk trainingsprogramma belangrijk is, weten wij bij Betersport maar al te goed. Bij aanschaf van een loopband ontvang je daarom dan ook een gratis persoonlijk trainingsprogramma, gemaakt door een van onze specialisten.


Voorgeprogrammeerde programma’s


Zoals vele cardioapparatuur beschikken veel loopbanden ook over voorgeprogrammeerde programma’s. Deze zijn vaak onderverdeeld in thema’s. Zo zijn er programma’s voor helling, snelheid, interval, en hartslag. De loopband past dan tijdens het trainen verschillende instellingen aan om voor jou een uitdagende training te creëren. De hoeveelheid voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s verschilt echter per loopband.

 

Variaties doormiddel van iPlus


Alle loopbanden met iPlus in de naamgeving zijn standaard uitgerust met de Focus Fitness iPlus module. Deze module maakt het mogelijk om via bluetooth een connectie te creëren met jouw smartphone en/of tablet.


Trainen doormiddel van een smartphone en/of tablet is heel makkelijk. Download de gratis applicatie en maak via bluetooth contact met de loopband. De smartphone en/of tablet neemt nu de functie van het display over van de loopband. Door middel van de applicatie geniet je nu van extra trainingsmogelijkheden. Ook wordt door gebruik van de smartphone en/of tablet jouw trainingsgegevens grafisch nog beter weergeven.


Altijd al aan de andere kant van de wereld willen trainen? Of toch liever jouw regionale omgeving verder verkennen? Deze applicaties geven jou de mogelijkheid om overal ter wereld te trainen. Deze apps maken verbinding met Google Maps. Jij bepaalt welke route je aflegt. Tevens kijkt de app ook naar de helling van de route die is ingesteld. Gaat de route digitaal omhoog, dan past de loopband automatisch de hellingshoek aan. Zo krijg je een levensechte ervaring van de route. Je loopband heeft hierdoor dus eindeloos veel trainingsmogelijkheden. 

High Intensity Interval Training (HIIT); wat is het en hoe voer ik het uit?

HIIT is een rage die niet meer weg te denken is uit de fitness wereld. Maar wat is het nou precies en hoe kunnen we dit uitvoeren op een loopband.


High Intensity Interval Training (HIIT)


HIIT is een trainingsmethodiek die bedoeld is om in een korte trainingssessie je prestaties te verbeteren. Het bevordert de vet verbranding in een korte maar hele zware training. Volgens onderzoeken is HIIT tot wel 50% effectiever in vetverbranding dan een intensiteit training.
HIIT-sessies zijn bedoeld om tussen minimaal 10 en maximaal 20 minuten alles te geven. Je begint deze sessies altijd met een warming up. Vervolgens voer je zes tot tien herhalingen uit waarbij hoge intensiteit wordt afgewisseld met periodes gemiddelde intensiteit. Je sluit altijd af met een cooling-down. De hoge intensiteit periodes probeer je uit te voeren op het maximale van je kunnen. Gemiddelde intensiteit probeer je uit te voeren rond de 50% van je kunnen. De trainingsduur bepaal je zelf. Dit is geheel afhankelijk van welk niveau je zelf aan kan. Probeer op zijn minst zes cycli te doen gedurende deze sessies.


Hoe voeren we HIIT uit op de loopband


Bij HIIT wisselen we hoge intensiteit met gemiddelde intensiteit af. Dit is een ideale trainingsvorm om uit te voeren op een loopband. Het doel bij HIIT is om je persoonlijke grens op te zoeken waarbij de laatste seconden zeer moeilijk vol te houden zijn. Alleen dan voer je HIIT correct uit. 


Om met HIIT te beginnen op een loopband raden we het volgende schema aan:

 


Tijd

Trainingsvorm

5 minuten

Warming-up

1 minuut

Gemiddelde intensiteit

30 seconden

Zeer hoge intensiteit

1 minuut

Gemiddelde intensiteit

5 minuten

Cooling-down

 

Dit is een beginners schema. Naarmate je progressie boekt kun je het niveau omhoog brengen. Dit kun je op verschillende manieren doen. Meer herhalingen, kortere periodes gemiddelde intensiteit of langere periodes zeer hoge intensiteit. Let wel op, bij het omhoog brengen van de zeer hoge intensiteit loopt de intensiviteit snel op.


Let goed op


HIIT is geen trainingsmethodiek die we beginnende sporters aanbevelen. Het vergt veel van je lichaam waardoor de kans op een blessure aanzienlijk is. Raadpleeg daarom altijd eerst je arts/ fysiotherapeut voordat je begint aan HIIT-training. 

Hartslagprogramma’s uitvoeren.

Een combinatie van hartslagmeter en H.R.C.-programma is het ideale hulpmiddel om je gewenste resultaat te behalen. Op die manier train je heel nauwkeurig. Je traint zo naar behoeven van jouw leeftijd en doelen. Is je doel vetverbranding dan train je tussen de 60 – 70% van je maximale hartslag. Werk je liever aan je conditie, dan train je tussen de 70 en 80%. Met 90% van je maximale hartslag train je explosief.


H.R.C.-programma


Een ‘heart rate control’ programma ofwel H.R.C. zorgt ervoor dat je continue op je gewenste hartslag traint. Gaat je hartslag boven of onder je ingestelde doel dan zal de computer de weerstand automatisch aanpassen. Je moet wel van tevoren je persoonlijke trainingsdoel moeten bepalen. Vervolgens bereken je je maximale hartslag. Een vuistregel hiervoor is 220 minus je leeftijd te pakken. Op basis van je doel kun je vervolgens het trainingspercentage van je maximale hartslag uitrekenen.


Rekenvoorbeeld


Voorbeeld: Harrie is 20 jaar en wilt zijn conditie verbeteren. Harrie zijn maximale hartslag is 200 (220 – 20 leeftijd). Vervolgens rekent Harrie uit wat zijn ideale hartslag is om op te trainen. 70% van 200 maximale hartslag is 140 (200 x 0.7), 80% van 200 maximale hartslag is 160 (200 x 0.8). Om conditie te verbeteren dient Harrie tussen de 140 en 160 hartslagen per minuut te blijven.


Geen H.R.C.


Mocht jouw gewenste loopband niet over H.R.C. beschikken, dan kun je altijd de snelheid handmatig aanpassen met behulp van de hartslagband of sensoren.

Loopbanden vergelijken.

Natuurlijk bekijken we ook vier verschillende loopbanden voor je. Er is namelijk ontzettend veel keus waarbij de kwaliteit en prijs onderling ook nog eens heel erg verschilt.
Hieronder hebben wij deze vier loopbanden op een rijtje gezet. Deze hebben we onderling vergeleken op basis van de reeds genoemde belangrijke punten.

 


Model

Gewicht

Max. belastbaar gewicht

Garantie

Motorvermogen

Afmetingen loopoppervlak

Hellingshoek

Prijs

Focus Fitness Jet 7 iPlus

96KG

140KG

Frame 5 jaar Onderdelen 2 jaar

5 pk

141 x 48 cm

15 Levels

 €      799,20

Focus Fitness Jet 9 iPlus

100KG

150KG

Frame 5 jaar Onderdelen 2 jaar

5 pk

137 x 54 cm

15 Levels

 €      949,20

Focus Fitness Senator iPlus

103KG

160KG

Frame 5 jaar Onderdelen 2 jaar

6 pk

147 x 57 cm

16 Levels

 €  1.149,20

Evo Cardio TR500

126KG

180KG

Frame 3 jaar Onderdelen 3 jaar

7 pk

152 x 56 cm

15 Levels

 €  1.739,00